Hitta rätt träning för just DIN häst!

IMG_3319 IMG_3320

Lat, snabb, het, seg, skänkeldöv … alla har vi olika hästar. Precis som vi människor har olika personligheter så har hästarna det också, och visst vet vi om att det inte går att ändra på någons personlighet. En personlighet föds man med – och det gör även hästar.

Eftersom att alla hästar är olika vid ridning så är det oerhört viktigt att hitta ett träningssätt som passar som bäst för dig och din häst tillsammans som ekipage. Jag tänker mig att vi utgår från en tävlingshäst … lättast för mig att skriva om då jag har något jag kan relatera till.

Hitta dina guldtränare

Våra tävlingshästar vill vi ju självklart träna och rida på bästa sätt så att de ska prestera på topp när det är tävlingsdags. Och det är här det hela börjar. Vägen till att min ponny ska prestera sitt bästa när vi har våra 2 minuter inne på banan. Det viktigaste enligt mig i en satsning tillsammans med sin ponny är att man har en ”stammistränare”, eller som jag kallar mina tränare för – guldtränare. Alltså att du hittar en tränare som du tycker känns helgrym och som matchar dig och din ponny perfekt när det kommer till varje onsdag eller när det nu är träningsdags. Det måste vara en tränare där du känner att du verkligen utvecklas, där ni tillsammans kan se era starka och svaga sidor och jobba på framåt för att få de svaga sidorna att bli så starka som det bara går. Har du hittat din guldtränare än? Om inte är det dags nu om du är beredd att satsa allt på sporten. Då krävs ett upplägg med dina guldtränare där ni känner varann innan och utan och vet vad det är ni ska jobba vidare på för att få stå på prispallen.

Anledningen till att jag tycker att man måste hitta sina guldtränare är för att en satsning inte blir renodlad när man åker hit och dit för att träna. Det kommer vara otroligt förvirrande för både dig och din ponny när ni hela tiden blir instruerade på en massa olika sätt. Vissa sätt känns riktigt bra och andra sämre – välj då att fortsätta träna där det kändes riktigt bra . Jag personligen tycker att man ska försöka bygga ett så starkt band som möjligt med sina tränare och verkligen hitta någon som är villig att träna dig och agera mentor för dig och din ponny när ni behöver det som mest. Man märker stor skillnad på tränare som står i mitten av manegen för sin timpeng och efter 60 minuter är det KLART. Punkt. Kärleken är större till pengarna än till de satsande ryttarna som ville ha svar på en eller ett par frågor till. Hitta någon som verkligen brinner för sporten lika mycket som du gör – och som bara ÄLSKAR att lära ut och ÄLSKAR att svara på dina hundra frågor. Det ska vara kul samtidigt som ni hårdtränar och man har det extra kul om tränaren bjuder till också.

Håll dig till planen

Det viktigaste av allt när du fått en plan upplagd tillsammans med din tränare är att du självklart följer den. Du har fått tips på vad du ska träna på för att exempelvis få hästen att sätta bakdelen under sig, gå fram till bettet eller rakställa mer i vänstervarvet. Fortsätt då på ditt spår. Det kan vara lätt att glida ut från spåret och hamna helt vilse, kanske för att du har sett att någon annan gör annorlunda eller tycker till om hur du egentligen borde göra. Men skit i det. Följ din konkreta plan. Det är den snabbaste vägen upp till toppen än om du tar en massa sidospår, vi alla vet ju att direktflyg är smidigare än en massa mellanlandningar. Du kan känna dig helt trygg i att göra din grej, varken jag eller någon annan kommer att döma dig.

Ridning är som att baka

Jag brukar tänka såhär. Ridning är lite som att baka. Yes, du hörde rätt, nu är det dags att baka. När vi rider och formar våra fantastiska individer är det faktiskt precis som att baka en riktigt god kaka. Man använder samma ingredienser pass efter pass för att få bäst resultat. För visst är det så att en kladdkaka har samma recept varje gång och lyckas alltid vara precis lika god. Tänk dig nu in i detta … du bakar din häst varje dag. Använder samma ingredienser i form utav övergångar, backträning, studs m m för att få bästa resultat. Ibland då och då kan det ju självklart vara intressant att tillsätta någon ny spännande ingrediens i sin kladdkaka – och antingen blev den nya ingrediensen förbannat god, eller så smakade det skit. Nu vet du det till nästa gång. Blev den sådär förbannat god så tillsätter du självklart den extra ingrediensen nästa gång också – men om den smakade skit skippar du hellre den nya ingrediensen och återgår till det gamla receptet.

Bara du fortsätter baka din alldeles egna kaka. Ibland är det nyttigt att tillsätta nya ingredienser – och resultaten är antingen bra eller mindre bra. Men då lär du dig något på det till nästa gång.

Esther Högdahl

Equestrian Athlete

 

blogstats trackingpixel

2 reaktion på “Hitta rätt träning för just DIN häst!

  1. Är grymt imponerad över hur du rider och tränar dina hästar!! Keep up the good work Skulle vara jättekul om du gjorde ett inlägg med tips på övningar man kan rida

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>