Måste hoppryttare rida dressyr?

IMG_3216IMG_3211

Foto: Ronja Nåred

Knivig fråga. Måste jag som elitsatsar inom hoppningen kunna rida dressyr? Hur viktigt är det egentligen? Jag tänker såhär … Mitt mål sedan jag startade min resa med mina nuvarande killar har alltid varit att kunna rida programmet LA:1. Inte att jag måste åka ut och tävla det inom vitt dressyrstaket, men jag tycker att det är en lagom ribba att ha som hoppryttare – eftersom att LA:1 inte är ett speciellt svårt program, utan innefattar grunder som alla borde kunna göra. Bland annat ryggning, skänkelvikning, övergångar och tempoväxlingar. Just detta förväntas alla olika typer utav ryttare att kunna göra.

Ett tips till alla er där ute som också satsar på hoppningen men är lite dåliga ibland på att genomföra dedär dressyrpassen varje vecka, eller ”trimma” som jag kallar det, kanske gärna skippar det för att det inte alltid är det roligaste. För det roligaste tycker ju vi alla gemensamt är hoppningen. Men men, det måste göras på ett eller annat sätt. Hurdå? Jo man kan ju alltid rida markarbete. Markarbete känns inte lika strängt som när man ska trimma dressyr, och markarbete är otroligt nyttigt att föra in i vardagen. Lägger du exempelvis fram endast 2 bommar på en långsida så har du något att traggla på för en vecka och framåt. Fram och tillbaka, 5, 6 och 7 galoppsprång. Och när du klarat de olika antalen galoppsprången kan du utmana dig själv ännu lite till. Tänka att du ska göra det perfekt. Om det är en dragkamp hela vägen från första till andra bommen så får man testa och trixa lite för hur man ska komma bort från det. Lirka lite extra i munnen, ha rörliga fingrar, göra fler halvhalter, höja handen in emellan. Var inte nöjd med det halvbra, det kan alltid bli bättre! Ingen kan någonsin bli fullärd.

Här kommer mina 5 bästa och väldigt konkreta tips som kommer göra stor skillnad i hur du trimmar på marken!

1. Visst är det så att en stor del utav er där ute rider runt runt på fyrkantsspåret dag in och dag ut. Staketet finns alltid vid din sida och hjälper dig hålla koll på yttersidan. Men nu är det dags att släppa taget om staketet och börja hitta balansen själv. Rid minst 2 meter innanför staketet runtom så kommer du direkt att känna hur vingligt det är. Hästen är van att kunna fuska mot staketet där du inte alltid känner av när bogen åker åt Kina. Men nu när du rider innanför spåret så kan varken du eller hästen fuska och du kommer direkt att känna vart ojämnheten finns. Kanske var det dendär ytterbogen problemet satt i, för att den bara gled längre och längre ut. Men där har du det. Nu har du hittat problemet och är redo att göra något åt saken.

Jag själv rider aldrig på spåret. Rider alltid, alltid, alltid innanför spåret vare sig det är ett fyrkantsspår innanför det riktiga fyrkantsspåret, eller om jag rider serpentiner, saxen med mera. Man tränar både känslan i kroppen och sitt öga när man måste rakrikta och rakställa.

2. Aktivera bakbenen! Det viktigaste i början utav passets gång är självklart att hästen alltid måste jobba under sig. Alltså att bakdelen helt enkelt måste komma in under hästen för att den ska kunna jobba på rätt sätt. Mina bästa tips för att känna om hästen kommer in under sig är att börja med att självklart ha hästen fram till handen. Du ska kunna rida med benen om under hela passet och samtidigt ”ha något i handen” – alltså att kraften kommer bakifrån och fram och hästen svarar upp med att komma fram och ner till bettet. Alla strävar såklart efter en fjäderlätt kontakt med hästens mun, men man måste komma ihåg att det är bra om kontakten inte är fjäderlätt eftersom att man måste känna att hästen tar stöd på bettet. Att hästen är dragig, hängig och stark i munnen är en annan femma, då skulle jag gissa på att just din häst går något bakom lod och använder din hand som sitt femte ben för att slippa jobbet. Men här vill vi inte ha ”tvärtomeffekten” med inget drag alls i munnen. En lagom lätt kontakt där hästen tar för sig fram till bettet är det bästa.

3. När hästen kommit in under sig … kan du även testa av om det faktiskt är så och att du har en ärlig bjudning i handen – eller om det möjligtvis är så att hästen fortfarande inte är helt eftergiven och har släppt i nackpartiet. Dags för ett test. När du gör övergångar mellan exempelvis skritt och trav ska hästen, om den är framme till bettet, trampa in under sig i övergången och du behåller stödet på tygeln samtidigt. Är hästen fram till bettet så behåller den samma form och känsla på tygeln som innan. Men om stretet börjar och huvudet kommer över tygeln är det något som är knas. Du måste få mer aktivitet bakifrån och fram. Begär att du får svar för skänkeln och att hästen låter dig lirka och vara levande i handen. Rid fram och fånga upp. Fortsätt med dina övergångar och var alltid konkret med att hästen ska lyssna framåt för skänklarna och tillbaka på sits och halvhalter. När du hela tiden varit konkret med dessa stegen och självklart med att din sits är korrekt upprätt så kommer betalningen – och hästen sätter in under sig och gör övergångarna mjukt och eftergivet.

4. Fastna inte i yttersidan! Alldeles för många är ”innötade” i att man hela tiden ska rida för ytter, ytter, ytter och ytter … Och visst har ni rätt. Men, det är viktigt att inte blir för fast och för noggrann, för då blir det en mer negativ följd än positiv. Rider man för hårt för yttersidan så kommer hästen bli tillbakadragen och ”feg” för dina yttre hjälper. Gör istället så att du är levande i båda händer och våga rida för båda sidorna. Självklart ska ni fortsätta rida för yttersidan, men det är viktigt att man inte rider endast för just yttersidan, utan att man egentligen gör som så att man rider från yttersidan till innersidan som jag brukar kalla det. En jämn och stadig kontakt med båda mungiporna. Passa yttersidan och sätt bog och bakdel inom ramen samtidigt som du gör det i ett framåtläge. Börjar man pressa hästen på något som är jobbigt samtidigt som man backar får man problem. Ridning ska alltid vara positivt och därför kan ni alltid tänka att positivt = framåt!

5. Tragglar du på dina galoppombyten? Det gör jag med. Men, ett galoppombyte är inte något definierat till att rida i höger och sedan svänga drastiskt till vänster och få hästen att byta galopp. Det är varken ett galoppombyte eller schysst mot hästen. Du får hästen att byta genom att få den att tappa balansen, nästan trilla omkull och i ren panik sprattla till och hamna i den nya galoppen. Hm, vi försöker på nytt. Att göra ett ordentligt och riktigt galoppombyte där hästen byter rent kräver BALANS. Balans, balans och ännu mer balans. Typ det viktigaste begreppet som finns inom vår fantastiska sport. Du måste rida balanserat och ha din häst inom ramen. Alltså måste all annan grundridning sitta innan du kan gå över till ett galoppombyte. Blir hästen inlärd fel från början kan det bli krångligt senare. I alla fall … börja med att rida övergångar i massor. Mellan alla gångarter i balans för att öva på lydnaden framåt och bakåt. Där har du utgångspunkten.

Vi går vidare till att du mer specifikt gör övergångarna mellan skritt och galopp, så kallade enkla byten. Gör det enkelt för dig och din partner och börja med dina enkla byten runt spåret. Där är er balans som tryggast och ni börjar med goda förutsättningar. Som jag skrivit innan, fram till bettet och in under sig. Korrekta övergångar där du vet att du gör rätt för att det känns helt awesome, som att sitta i en fåtölj lite liksom. Gör dina enkla byten om och om igen. Med 9, 7 och 6 skrittsteg emellan. Nästa gång gör du dem med 6, 5 och 3 skrittsteg emellan. Du börjar även så småningom att rida dina enkla byten på serpentiner och diagonalerna. Nu känns det helgrymt och du lägger in ett par bommar i mitten av ridbanan. Lägg 2 bommar på vardera diagonal och börja nöta, nöta och nöta. Rid rakt på bommen och när du rider över den för du bak din nya yttre skänkel för att markera nytt varv samtidigt som du håller hästens hals rak och balanserar upp på nya yttersidan. Till slut känns det enkelt med bommen och både du och hästen förtjänar en paus. Det är viktigt att nöta lagom mycket och avluta när det känns riktigt, riktigt bra. Tänk inte ”amen jag ska bara testa och se om det går en sista gång också”. Det är en dum tanke (gjort så mycket själv tidigare) utan avsluta på topp och fortsätt jobba nästa dag.

Nu ska ni vara redo för galoppombytet … både du och din ponny har fått in känslan och ”sovit på saken”. Lite hjärntrötta båda två men efter lite paus från arbetet ser ni klart. Använd bommen de första gångerna igen för att känna att du kommer ihåg tekniken, och sedan är det bara till att skjutsa iväg bommen. Tänk bara på samma sätt igen när du rider in på diagonalen. Var i balans med hästen, sitt mitt över sadeln och var tydlig med hjälperna som du har övat in för att visa att det är nytt varv. Och där sitter bytet. Och om det någon gång skulle kännas krångligt igen och ni faller tillbaka, jaja shit happens, det är en övningssak. Lägg bara in bommen igen tills det känns grymt igen.

Den bästa ryttaren är det som vågar andas, backa bakåt ett steg och komma igen!

Kram,

Esther Högdahl

Equestrian Athlete

 

blogstats trackingpixel

2 reaktion på “Måste hoppryttare rida dressyr?

 1. Markarbete utan bommar/dressyr kommer alltid vara en viktigt del i min och hästens utveckling. Jag vill ha roligt med min häst men samtidgt vill jag kunna rida ett seriöst pass där jag kan rida igenom min häst för att känna vad vi måste jobba på. Jag själv är väldigt fastvuxen i fyrkansspåret. Jag har väldigt svårt att inte ta stöd av det, mer än jag vill erkänna men jag vill santidigt kunna rida som du, innanför och inte ta hjälp av de 4 väggarna.
  Hästen jag rider är väldigt framtung och är svår att rida till handen, vi kämpar med det varje dag. Men får jag henne att spänna magen och få upp ryggen och verkligen trycka på bakifrån försvinner hon oftast i handen. Super bra tips, dem ska jag lägga på minnet.
  Jag tragglar också med galoppombyte, min tränare sa sist att jag inte längre får funka fram dem, alltså göra som du skriver. Men det är så svårt att komma bort från något som man är så van vid. Doc använder jag mig inte av bommar då jag anser att hästen bara byter fram och inte rent bak. Så jag andvänder mig hellre av en avsaktning, för att hitta balans och sedan ny fattning.

  Tack för super bra tips! Lägger inlägget som favorit så jag kan komma hit och läsa det flera gånger :)

 2. Intressanta och bra tips!
  Min åsikt att kunna träna dressyr om man specialiserar sig på hoppning är att all form av träning är nyttig för hästen. Hästen behöver en varierad träning, vare sig det är hoppning, dressyr, uteritter och ex. longering för att bl.a kunna stärka olika muskler osv :)
  Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>