Älskade unge

IMG_E9588

Älskade unge, jag önskar att jag kan hålla dig under mina vingar livet ut, men det kan jag inte. Älskade unge, jag hoppas att du aldrig kommer behöva gå igenom det jag gjort, att hata sig själv och att bara se brister, men du är redan på god väg. Älskade unge, jag hoppas du förstår att min kärlek till dig är oändlig, trots att du ibland gör mig galen, precis som jag gör dig galen. Älskade unge, förlåt för alla de gånger som jag borde funnits för dig. Älskade unge, det enda jag vill är att du inte ska gå i samma spår som jag, men du hittar ingen annan stig. Älskade unge, jag önskar att du kan se hur sjukt vacker och unik du är på både in- och utsidan, och sluta se dig i spegeln och vara missnöjd. Älskade Selma, det här är till dig.

Jag går förbi ditt rum. Där sitter du, med ditt fina långa gyllenbruna hår, vackra mörkbruna ögon och ett av dina fina diadem ur din samling. En sådan sjukt underbar och fantastisk tjej med hela livet framför sig. En sådan klok, smart och go tjej. Uppfinningsrik, ett öga för mode och en riktig svamp när det kommer till smink. Jag ser ditt ansiktsuttryck och blir bekymrad. Du ser inte glad ut, du ser olycklig ut, precis som när man är på väg att börja gråta. Jag frågar vad som har hänt. Du svarar att du hatar dig själv, att du är ful och inte känner dig fin i dina kläder. Nu kommer jag säga precis vad jag kände i den sekunden. När jag fick höra dig säga dem orden, kändes det som att någon sköt mig rätt i hjärtat. Det kändes som att någon slagit mig blå och jag ville bara skrika av ilska, av sorg, men framförallt, av förtvivlan.

Detta är något som gör så ont inuti mig så jag knappt finner ord. Att se min egen lillasyster säga de orden, var som att kolla mig själv i spegeln. Jag är så arg och frustrerad så att det känns som att jag ska gå sönder just nu, för vad ska jag säga? Jag kan säga till henne 100 gånger hur vacker och fantastisk hon är, men jag vet själv att hon inte tar emot mina ord innerst inne. Hon är 9 år gammal. 9 ÅR. Ska man hata sig själv när man är 9 ÅR? Nej. Det ska man för övrigt aldrig, för att man är fin precis som man är, men detta gör mig så sjukt orolig, att min fina lillasyster redan har kommit i sådana tankar. Det känns lite som att någon häller en hink kallt vatten över mig, för på något sätt känns det som att det är mitt fel. Att ha en lillasyster eller lillebror innebär oftast att man har någon som ser upp till en, och det hon läser av hos mig just nu är min psykiska ohälsa och mitt hat mot mig själv. Ett barn i den åldern som hon snappar upp precis ALLT. Och nu är hon på väg in i den cirkeln som jag sitter fast i. Wow, detta var jobbigare att skriva än jag väntat mig … jag andas ut, hämtar ny luft och kör igen.

Känslan av att vara en udda fågel. Ett svart får, en outsider eller vad man nu vill kalla det. Så har jag känt mig genom hela livet, men det som stärkt mig samtidigt som jag blivit mobbad och hånad – är just att jag inte har skämts för att vara just en udda fågel. Jag har aldrig gömt något, klätt mig på ett visst sätt för andras skull eller sminkat mig för att känna mig fin. Jag har alltid gått på min egen magkänsla och gjort det jag själv trivs med. Jag har aldrig någonsin känt att jag får styrka genom att göra som alla andra, utan snarare känt mig stärkt av att gå min alldeles egna väg. Det har liksom känts lite coolare.

Men, som man bäddar får man också ligga.

Genom att jag har gått min egna väg har jag också fått så mycket stryk psykiskt. Blivit mobbad och skrattad åt, folk har kallat mig för en gris och för en av töntarna. Såklart tar jag åt mig, men jag försöker ändå stöta bort det mesta. Men just att kunna vara sig själv och att jag har valt att vara det är jag mig själv evigt tacksam. Trots all smutskastning. Men, det finns så sjukt mångla fler udda fåglar än vad man tror, men det är alldeles för många som inte har självförtroendet att bara vara sig själv och sluta försöka passa in i något fyrkantigt och svartvitt samhälle. För mig är det som att jag rör mig i ett helt annat universum, för att jag är så glad av att jag är stärkt av att vara mig själv och skita blankt i vad andra tycker.

Just detta är jag och mina syskon så sjukt lika i, att alla tre är udda fåglar. Och, det är precis därför alla tre också blir utsatta, eftersom att vi sticker ut i förhållande till alla andra som håller ihop för att de inte vågar göra något annat.

Jag kan inte räkna alla de gånger Selma kommit hem och brustit ut i gråt, för att hon antingen fått någon elak kommentar om någon tröja hon haft på sig eller för att hennes kompisar ska hem och leka, men hon får inte följa med, för i just den leken de skulle leka kan man inte vara en person till … jävla snorungar ursäkta mig. När jag skriver detta känns det som att jag förklarar min barndom fram tills nu, vilket är ganska obehagligt. VARFÖR kan inte alla barn vara snälla mot varandra och ha en grundkänsla för vad som är rätt och vad som är fel? Många kommer nu säga att ”de förstår inte bättre än så, de är bara barn”, men, ursäkta mig ett tag, bara för att ett barn är ett barn, behöver det inte vara osmart, det handlar snarare om hur kompetenta barnets föräldrar är när det kommer till att faktiskt visa vad som är rätt och fel. I många fall är barn mycket smartare än en vuxen, så att skylla på att barn är barn funkar inte.

Det största problemet är föräldrar som bara lyssnar på sitt egets barn version av historien och intygar att ”mitt barn skulle aldrig någonsin göra något sådant”. Hm, kanske dags att lära känna din unge bättre då. Om man inte har visat rätt och fel från första början, kan man inte heller lita på att din unge vet att det inte är ok att ljuga eller att lämna någon utanför leken. Det de ska lära sig från det att de säger sina första ord är att ALLA får vara med, ALLA är lika värda och ALLA är perfekta precis som de är. Tycker man att någon kompis i klassen har en ful tröja, håll det för dig själv och ingen annan. Tycker du att killen i hörnet alltid beter sig så konstigt och har fula skor, håll det för dig själv.

Det ingen vet är att just den killen har ett självskadebeteende och har försökt ta sitt liv två gånger. Två gånger.

Selma, du är den finaste tjejen jag vet i hela detta universum, och jag älskar dig mer än alla Ben and Jerrys smaker.<3

/Din storasyster och beskyddare livet ut, Esther

IMG_E9589 IMG_E9590 IMG_E9591

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>